5 Idei pentru un perete accent!
- Luisa Drajan
- Nov 21, 2016
- 3 min read
Daca te decizi sa lasi de-o parte clasica zugraveala sau tapetul, sa stii ca ai la dispozitie o multitudine de optiuni in ceea ce priveste posibilitatile de placare a peretilor sau de accentuare a unor zone. Poti alege intre caramida aparenta, piatra decorativa, gresie portelanata, mozaic, sticla, diferite tipuri de panouri din lemn, placi 3D sau chiar metal...si optiuni inca mai sunt! Mai jos gasesti variantele preferate de mine.
01 Cred ca unul din principalele atuuri ale caramizii aparente este versatilitatea, capacitatea de a fi integrata cu usurinta in aproape orice amenajare indiferent de stil sau de piese de mobilier (exceptand evident interioarele pur clasice sau cele de inspiratie asiatica). Acest lucru se datoreaza faptului ca aproape orice material poate forma o combinatie atractiva cu aceasta: de la lemn sau sticla la fier forjat. De fapt, in afara de piatra (anumite tipuri) nu stiu sa existe vreun alt material ce sa nu poata fi asociat caramizii aparente .
Evident, in functie de stilul amenajarii spatiului, culoarea sau textura pot sa varieze. De exemplu, intr-o amenajare in stil scandinav, minimalist sau shabby chic arata foarte bine caramida poroasa cu aspect neuniform si in nuante mai deschise, pe cand intr-un interior industrial cea rosiatica - maronie, compacta, isi gaseste mai usor locul.

02 O alta optiune pentru placarea peretilor o reprezinta piatra decorativa. Indiferent ca vorbim de piatra naturala sau replici, aceasta beneficiaza de o paleta bogata de culori, forme, stiluri si texturi ce ofera rezistenta si durabilitate peretilor (in special cea bazaltica).
Cel mai adesea am auzit ca piatra ofera incaperii "senzatia de cabana sau castel medieval", te asigur insa ca exista amenajari extrem de sofisticate in care piatra, travertinul sau marmura (si nu numai), isi gasesc locul ca si accente nobile (totusi in exces acestea sunt adesea considerate de prost gust. In cazul marmurei nuantele sunt diverse: de la alb, cenusiu, la negru sau rosu ).



03 Lemnul sau ale sale derivate reprezinta o optiune potrivita daca iti doresti un ambient mai prietenos, mai cald (la figurat dar si la propriu, deoarece lemnul este un bun izolator termic si fonic!). Aici avem mai multe optiuni: de la panouri decorative din lemn (montate usor peste orice tip de finisaj cu conditia ca acesta sa fie rigid si plan), la alternative din mdf (ce pot fi extrem de variate – simple, gravate sau perforate si in culori diverse) sau placari cu parchet laminat (extrem de trendy; placarea poate fi realizata si cu parchet mai putin subtire si astfel la preturi mult mai accesibile).In functie de culoarea parchetului ales, acesta poate fi folosit atat in placarea si decorarea unui perete dintr-un interior amenajat in stil modern, cat si intr-unul rustic, ba mai mult, poate fi aplicat si pe tavan.


04 Pe langa aspectul vizual si tactil care iese in evidenta in decor, sa stii ca panourile decorative 3D pot fi din lemn, poliester sau din trestie de zahar. Au avantajul de a putea fi vopsite (cu vopsea acrilica sau solventi de orice culoare si in plus exista mai multe modele pe piata - in relief sau plate).

05 Metalul pe de alta parte ofera fie un aspect industial, fie unul glamour intr-un spatiu minimalist si este optiunea mea favorita (poate si din cauza ca nu este extrem de conventionala utilizarea lui, dar si datorita faptului ca astectul sau este unul raw). Un material dur, rezistent, versatil, calitati ce-l fac fara doar si poate extrem de atractiv!


Optiunile cele mai des implementate sunt evident: caramida aparenta si pietrele decorative care isi au intr-adevar farmecul lor. Te provoc insa sa fii mai creativ, mai neconventional in abordare! Utilizeaza si alte materiale drept accent pentru pereti, efectul este in oricare din cazuri garantat, iar peretele accent va devenii fara doar si poate elementul forte al oricarei incaperi.
Launtric - A Dream Studio
Save
Save
Save
Save
Save
Save
Save
Save
Save
Comments